Sunday, November 20, 2016

Date Me by Azura Rasiddin


Assalamualaikum....


Hai semua. Ini bukan Bab 1. Ini hanyalah.... sesi perkenalan. Keke. 

Date Me merupakan tajuk novel saya yang ketujuh. In shaa Allah bakal terbit pada tahun hadapan, 2017 dan akan mula dijual secara eksklusif di Pesta Buku 1 Malaysia (PB1M) yang akan berlangsung pada 14 Disember hingga 18 Disember 2016. 

So, this is fav Q&A regarding my new novel....

Q : Novel ni ke pasal Red?

A : Yes. Novel ni pasal Red. To those yang tak tahu, yang belum baca 1 Pengakuan 9 Luahan, Red ni penulis kegemaran Dhira (heroin 1P9L) yang wataknya remains misteri dalam 1P9L. So, sesapa yang curious pasal Red, boleh dapatkan Date Me. Date Me ni berkisahkan tentang Red dan seorang gadis yang berjaya buat dia kenal erti cinta, iaitu Kaysa Adara.


Q : Adakah ini kesinambungan 1P9L?

A : Tidak. Ini bukan kesinambungan 1P9L. Date Me tidak fokus pada kisah Zafran dan Dhira tetapi fokus pada hero dan heroin baru. Cumanya Date Me related to 1P9L. Dalam Date Me, awak semua akan tahu macam mana Wafi dengan mudahnya boleh dapat pas masuk ke event Red. Wafi still main peranan sedikit penting dalam novel Date Me ini. 


Q : Saya kena baca 1P9L dulu ke sebelum baca Date Me?

A : Disarankan untuk baca 1P9L dulu, sebab... barulah syok. Tak ada lah terpinga-pinga dengan watak-watak 1P9L. Hehe. 


Q : Adakah novel ini daripada terbitan yang sama dengan 1P9L?

A : Ya. Masih sama. Saya masih menulis di bawah Karyaseni/Penulisan2u. 


Q : Boleh tak nak beli novel ni dari penulis?

A : Boleh. Nanti saya buka pre-order. Now masih awal. Hehe. 


Q : Tebal tak novel ni?

A : Tak setebal 1P9L. Hehe. 


Q : Bila nak post bab awal dekat blog?

A : In shaa Allah esok. Mungkin malam. 


Basically, ini jelah soalan yang orang tanya saya. Atau mungkin ada lagi, cuma saya yang lupa. Maaf. Nak tanya apa2, boleh tanya saya. In shaa Allah, fast response. Ceh, gituee.

Okey, now saya nak cerita sikit pasal Date Me. 

Red. Nama sebenar Redza. Nama panggilan Ed. Nama pena Red. 
Dia seorang mamat yang ala-ala 'I dont do love' gitue. Matlamat hidup dia, dia nak dapatkan keadilan untuk kedua-dua ibu bapa dia. Nak dapatkan semula hak yang sepatutnya milik mereka. 

Untuk dapatkan 'hak' itu, dia perlukan 'tangga'. Tangga untuk dia capai apa yang dia nak dan pada pendapat dia, Kaysa Adara merupakan tangga yang sesuai. Lagipun, dah memang Kaysa Adara dok terhegeh-hegeh dengan dia, macam beri izin pulak. 

Makanya, Ed pun... 

“Date me.”                         
“A…a… apa... dia?” 
“Let’s date. I nak you jadi girlfriend I.”
“Jadi girlfriend you? Maksud you… fake girlfriend ke?”
“Nope.”
“So, you serius nak jadikan I girlfriend you?”
“Yeah.”
“Tapi kenapa? Bukan you cakap you’re not interested in love ke?”
“I want to give it a try. Lagipun you suka I kan?”

Ed minta sepuluh kali date daripada Kaysa Adara. Tenth Date. That's all. Dia hanya perlukan sepuluh kali date bersama gadis itu. Kononnya dia sudi jadi pengalaman Kaysa Adara yang tak pernah bercinta sebelum ini. Bunyi macam gila kan? Tapi Ed tak rasa ini kerja gila. Dia ada reason dia sendiri. Reason yang Kaysa Adara tak perlu tahu. 

Adakah Kaysa Adara akan bersetuju dengan proposal tenth date Ed? Oh, of courselah Kaysa setuju. Kalau tak, tak jadi cerita. Hahaha.

So nak tahu tak macam mana date pertama mereka sampai date yang kesepuluh? Oh, please don't expect something yang wow wow wow sebabnya my hero tu tak sweet mana pon. Gentle pun tidak. Haha. Sampai speechless Kaysa Adara dibuatnya. 

Well ini ayat Ed..

“Please don’t be surprised. This is me! I’m not gentleman at all… and… I’m not a good guy.”

Dah kalau macam tu, indah ke date date mereka? Adakah Kaysa Adara akan berpuas hati dengan what-so-called pengalaman tu? Pengalaman bercinta, maksud saya.  Apa akan jadi selepas date mereka yang kesepuluh? Adakah ini semua permainan buat Ed ataupun sebaliknya? 

Okeylah, tak nak cerita lebih-lebih. Baca sendiri nanti ya. Kisah ini simple aje. Tak berat sangat. In shaa Allah mudah dihadam. Boleh dibaca secara santai. Don't expect something yang wow wow wow tau. Its just a simple yet meaningful story gitue.... Kalau sudi, bacalah. Kalau tak sudi, tak apa. Tak ada paksaan. Hehe. 

Cerita Date Me ni biasa biasa aje tapi tak tahu kenapa saya stress buat novel ni berbanding Layakkah Aku yang heavy tu... 

Will update regularly any info pasal novel ni di fb dan ig. Rajin-rajinlah follow saya...

IG : Azura Rasiddin 



Thank you all. 

Love, 

Azura Rasiddin
20/11/2016


No comments: